Kripto para borsalarında alış satış yapan kullanıcılar, internet arama motorlarında STX Coin (Stacks) Nedir? STX Coin (Stacks) yükselir mi?, düşer mi? gibi sorulara cevap aramaya devam ediyor.
Bu yazımızda STX Coin (Stacks) ile ilgili bilgilere yer vereceğiz. Unutmayın coin yorumları maalesef çok risklidir. Çünkü herkes bu konuda uzman değil. O yüzden kimse STX Coin (Stacks)’in yükselip yükselmeyeceğini, teknik analizlere bakıp söyleyemez. Kısacası yapacağı sadece coin tahminidir.
Coinlerin hepsi birer projedir. Bu projelerin bir kısmı DeFi bir kısmı NFT bir kısmı henüz inovasyon kategorisinde olan projelerdir.
Yatırım yapmadan önce mutlaka o coine ait projeyi incelemeniz, projenin yatırımcılarını araştırmanız, kısacası proje hakkında tüm bilgilere sahip olmanızı öneriyoruz.
Özellikle twitterde bazı kullanıcılar STX Coin (Stacks)’in grafiği nasıl?, tepe noktası yada dip seviyeye geldi mi? STX Coin (Stacks) için bu fiyattan alım yapılır mı?
STX Coin (Stacks) Stop/Loss neresidir? STX Coin (Stacks) kısa vadeli mi? Orta vadeli mi? Uzun vadeli mi? Alayım gibi sorular soruyorlar.
Yeniden hatırlatmakta fayda görüyoruz. Vadeye siz karar vereceksiniz. Projeye göre bu kararınızı verebilirsiniz.
Çünkü sonuçta para yatırıyorsunuz. Ve paranızı bir anda kaybedebilirsiniz. O yüzden yatırım yapacağınız coinin son 1 yıllık geçmişindeki fiyat hareketlerine, alım satım hacmine, Maksimum arz ile şu anki arz adedine. Piyasa değerini mutlaka incelemenizi tevsiye ediyoruz.
Özellikle sosyal medyada bu uçacak, bu aya çıkacak, bu artık durdurulamaz gibi yorumlara kesinlikle güvenmemeniz gerektiğini tekrar tekrar hatırlatıyoruz.
Bize kalırsa bir coine yatırım yapmadan önce, mutlaka ilgilendiğiniz coin ile ilgili araştırma yapmalıi dahil olduğu projenin yatırımcıları, ekibi, arz ve maksimum arz miktarlarını iyice araştırmanızı tavsiye ediyoruz.
Bazı yatırımcılar STX Coin (Stacks) artacak mı? diye sorular soruyor. Bazı yatırımcılar ise grafik istiyor, dip noktası nedir? Tepe noktası nedir? Bu gibi sorulara yanıt arıyor.
Blockchain teknolojisi, modern yaşamın birçok yönünü etkileyen devrim niteliğinde bir teknoloji ve muhtemelen şu anda birçok alanda uygulamalara sahip. Eşler arası ağlar, akıllı sözleşmeler ve finansal sistemler, Blockchain’de bir değişiklik yaparken görebildiğimiz alanlardan sadece birkaçıdır.
Bununla birlikte, Blockchain’in dünyamızda etkisi artmasına rağmen, internet hakkında konuşulmayan bir alan var. Bir grup Princeton Üniversitesi’nden bilgisayar bilim adamı, bu ikisini birleştirerek iddialı bir projeye imza attı. Proje Blockstack (STX) olarak biliniyor ve amacı, gelecek için Blockchain’e dayalı bir internet yapmak. Proje yakın zamanda ABD tarihinde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) token satışı konusunda izin alan ilk proje olarak manşetlere girdi.
Blockstack (STX) Nedir?
Blockstack, kullanıcıların hem verilerini almalarına hem de kontrol etmelerine izin verilen merkezi olmayan bir bilgi işlem ağıdır. Temel olarak Blockstack, Blockchain kavramını internetin tüm yönlerine taşımayı hedefleyen merkezi olmayan uygulamalar için bütün bir ekosistemdir. Blockstack, verilere erişmek için üçüncü taraf sunuculara güvenmek yerine, bu güven puanlarını değiştirmeyi ve kullanıcılara Blockchain’ler aracılığıyla verilere doğrudan bağlantı sağlamayı amaçlıyor.
Bu proje ile Blockstack ekibi, internetin güvenli olmayan bağlantılar ve veri ihlalleri gibi en yaygın sorunlarından bazılarına bir son vermeyi umuyor. Bazı uzmanlar Blockstack’ın tasarımını Utility Token modelinin ve Venture Capital modelinin evliliği olarak tanımlıyor. 2013 yılında kurulmasına rağmen, Blockstack yakın zamana kadar nispeten bilinmiyordu. Proje, Temmuz 2019’da, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) 28 milyon dolarlık token satışını onayladığı zaman tarihe geçti. Bu onay, türünün ilk örneği.
Blockstack (STX) Nasıl Çalışır?
Blockstack’ın kapsamlı ekosisteminin altında yatan amaç, her kullanıcıya kendi kimlikleri ve verileri üzerinde kontrol sağlamaktır. Sayısız protokol ve bileşen sayesinde kullanıcılar bir saat içinde Sıfırdan DApp’a gidebilirler İşte Blockstack’ın gerekli kısımları, yani ağın çalışmasını sağlayan şey.
Stacks Blockchain
Stacks Blockchain’i, Blockstack’ın inşa edildiği temeldir. Blockchain yalnızca bir koordinasyon katmanı ve küresel fikir birliği sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Blockstack’ın Stacks token’i olarak bilinen yerel tokenini de harekete geçirir. Tunable Proofs mekanizmasını kullanarak fikir birliğini sağlamak için, Stacks Blockchain’i bir lider seçimi uygular.
Bu mekanizmaya aşina değilseniz, Tunable Proofs, birkaç farklı mekanizmadan girdi alabilen ve her bir girdinin nispi ağırlığını ayarlayabilen lider bir seçim sistemidir. Bu sistemin uygulanmasıyla, Blockstack yerleşik bir Blockchain’in hash gücünü yerel proof-of-work konsensüsüyle birleştirebilir.
Şu anda, Stacks Blockchain’i, Proof-of-Work ve Bitcoin Proof-of-Burn konsensüsünün bir kombinasyonunu içerir. Lider (madenci) olmak için, alttaki kripto para birimini (Bitcoin) yakar ve bir takım işlemler gerçekleştirirsiniz. İşlemleriniz ‘kazanan’ zincirle eşleşirse bir madencilik ödülü alırsınız. Ağ yeterince büyük olduğunda, Blockstack ekibi Stacks Blockchain’ini tamamen yerel bir PoW konsensüsüne geçirmeyi planlıyor.
Blockstack Token LLC tarafından 2017 yılında geliştirilen Stacks, ekosistemin yerel tokeninin adıdır. Diğer olası faaliyetler arasında, kullanıcılar işlem yapmak, dijital varlıklarını kaydettirmek, uygulama zincirlerini demirlemek ve akıllı sözleşmeler yapmak için Stacks token’lerini harcayabilirler. Stacks tokenlerinin satışı, A + Yönetmeliği uyarınca SEC tarafından kontrol edildi; bu, alıcıların Müşterini Tanı (KYC) yasalarının yanı sıra Kara Para Aklama Karşıtı (AML) yasalarına uymaları için kişisel bilgiler sağlamaları gerektiği anlamına gelir.
Elinizdeki STX’i nerede saklamanız gerektiğini merak ediyorsanız, kullanabileceğiniz resmi bir Stacks cüzdanı var. M-cüzdan şu anda Windows ve macOS’ta mevcuttur. Daha fazla güvenlik için, bir donanım cüzdanı veya kağıt cüzdan da kullanmayı düşünmelisiniz.
Gaia: Kullanıcı Kontrollü Depolama
Blockstack platformunun bir özelliği olan Gaia Storage System, uygulamalar ve özel veri dolapları arasında bir etkileşim sağlar. Stacks Blockchain’ini kullanmak yerine, Gaia Storage System, bireylerin bu veri dolaplarını barındırmasına izin verir. Stacks Blockchain’i yalnızca veri parçasının Gaia konumunun kaydını tutar.
Blockstack teknik belgesine göre, bu şekilde kontrol edilen depolamanın tasarım felsefesi, mevcut altyapı ve bulut sağlayıcılarını, son kullanıcıların bulut sağlayıcılarına güvenme ihtiyacı duymayacak şekilde yeniden kullanmaktır. Daha basit bir deyişle, Gaia, Google ve Amazon gibi üçüncü taraf depolama sağlayıcılarına duyulan güveni ortadan kaldırır ve Blockstack kullanıcılarına kontrolü verir.
Blockstack (STX) Kimlik Doğrulama
Projenin ilk özellikleri arasında Blockstack Kimlik Doğrulama bulunuyor. Bu özellik sayesinde, kullanıcılar kimliklerini Blockstack ekosisteminin dApp’larına bağlayabilir. Doğrulama işlemi, evrensel kullanıcı adlarıyla tekil oturum açma kullanılarak yapılır. Şifreler yerine, cihazınızın yazılımı üzerinde çalışan ortak anahtar şifrelemesi uygulanır.
Blockstack Kimlik Doğrulaması tamamen zincir halinde ve Blockstack Adlandırma Sistemi ve Blockstack Blockchain’i bunu koruyor. Blockstack Adlandırma Sistemi, kullanıcı kimlikleri ve uygulamaları için bir kayıt defteridir ve merkezi olmayan ortak anahtarları dağıtır.
Clarity: Akıllı Sözleşme Dili
Ethereum’un Solidity’ine benzer şekilde Clarity, Blockstack’ın akıllı sözleşme programlama dilidir. Yeni bir akıllı sözleşme dili olarak Clarity, öngörülebilirlik ve güvenlik için optimize edildi; bu da ona mevcut akıllı sözleşme sistemlerinden farklı kılan birkaç önemli tasarım hedefi sağladı. İlk olarak, dil, alan ve çalışma zamanı gereksinimlerini dikkate alarak hızlı ve doğru statik analize izin vermelidir. Bunu desteklemek için Clarity, tek bir işlemin yürütülmesinde tamamlanmadı. Ancak, tüm işlem geçmişini göz önünde bulundurarak dil tamamlanıyor.
İkincisi, akıllı sözleşmeler derlenmeyecek, bunun yerine Blockstack’ın sanal makinesi tarafından yorumlanacaktır. Geliştiriciler tarafından yazıldığı gibi, kod doğrudan Blockchain’e dağıtılmalıdır. Bu özelliklerin her ikisine de ulaşmak için Blockstack ekibi, akıllı sözleşmeler yazmak için özel olarak icat edilmiş, yeni bir LISP çeşidi oluşturdu.
Blockstack Kütüphaneleri ve SDK’ları
Açık kaynak kodlu katkıda bulunanlar ve Blockstack Public Benefit Corp, Blockstack için geliştirici kütüphanelerini ve temel protokolleri yönetir. Bu geliştirici kütüphaneleri, programcıların Blockstack ağında yeni uygulamaları nasıl oluşturacaklarını kolayca anlamalarını ve kullanıcıların ağın çeşitli uygulamaları ve bileşenleri ile iletişim kurmasını sağlar.
Geliştiricilere yardımcı olmak için, Blockstack’ın geliştirici topluluğu iOS, Android, React Native ve JavaScript kütüphaneleri dahil olmak üzere hızla büyüyen önemli bir araç listesine sahiptir. Blockstack ile bir dApp tasarlamakla ilgileniyorsanız, Blockstack ekibi web sitelerinde bu konuda bir eğitim sağlıyor.
STX Coin (Stacks) Piyasa Değeri ₺14,503,715,741 – 16.83%
STX Coin (Stacks) Tamamen Seyreltilmiş Piyasa Değeri ₺24,267,768,025 – 16.84%
STX Coin (Stacks) Dolaşan Arz 1,086,524,006 STX – 60%
STX Coin (Stacks) Maks Arz 1,818,000,000
STX Coin (Stacks) Toplam Arz 1,352,464,600
STX Coin (Stacks) Sıralaması #63